Led belysning ger tågnätet stora fördelar

Utvecklingen inom belysning har gått framåt i ett rasande tempo och under de senaste tio åren har lysdioden haft en stor inverkan på det svenska tågnätet. Trots att arbetet med att uppgradera tågrälsen i Sverige varit i stort behov av en omfattande uppgradering, så har utvecklingen gått betydligt snabbare inom andra delar. Belysningen på SJ tågen drivs uteslutande av lysdioder som ger väldigt stora fördelar jämfört med halogen. Led lampor används flitigt på personbilar, lastbilar och andra fordon och därför är det naturligt att även tågen kan dra nytta av samma fördelar. Led belysning har en längre livslängd (mer än 50.000 timmar) och ger ett klarare ljus som också är mer homogent.

Tåg lyktor förnyas genom led konvertering

Flera av de tåg som varit i trafik sedan 90-talet har fått sig ett rejält ansiktslyft. Likt en personbil eller lastbil så har man investerat i led konvertering som resulterat i lägre elkostnader samtidigt som det ökat säkerheten då lokförare fått möjlighet att upptäcka faror i ett tidigare skede. Led konvertering har en betydligt bättre räckvidd och premium modeller kan lysa uppemot flera hundra meter på längden.  Men det är inte bara som fordonsbelysning lysdioden gjort ett avtryck utan ombord på själva tågen är miljön betydligt mysigare än förr tack vare modern led-teknologi. Om du är intresserad av sveriges järnvägsnät så kan du hitta en karta över detta hos Trafikverket.